Jämställd CeViche

Tävlande: Latino Deli (deras hemsida)

Tävlingsbidrag: Jämställd CeViche

Peruansk CeViche sätter fokus på jämställdhet

Sedan 25 år bor Esperanza Mattisson i Sverige men är född och uppvuxen i Lima, Peru, av en peruansk mor och en kinesisk far. Hon har stora ambitioner inom den gastronomiska sfären med passion för att laga god mat och hennes gäster vill ofta höra henne berätta om sitt hemland och sin matlagning. Esperanza har ett stort socialt engagemang och gillar att vara med där det händer, gärna med en god bit mat. Att utöka verksamheten med flera andra caféer på stan i Stockholm är drömmen med hennes verksamhet.

Esperanza blev inbjuden till tävlingen ”Hur smakar jämställdhet?” av Add Gender och ville vara med då hon anser att jämställdhet är ett ämne som skall vara ”vardagsmat” och inte något speciellt ”konstruerat” för ett visst tillfälle. Hon anser även att det är dåligt med jämställdhet i restaurangbranschen de som styr är i de allra flesta fall män. Kockyrket har definitivt blivit ett manligt yrke trots att det finns många kvinnliga kockar som väl så duktiga och framgångsrika i det tysta.

Latino Deli ställer upp med en rätt som inte alls blivit specialanpassad utan är helt enkelt en traditionell Peruansk fiskrätt vid namn CeViche. Tanken med bidraget är att lyfta sambandet mellan jämställdhet, jämlikhet och mångfald där tankar om vem som får vara kock och vem som får status inom restaurangbranschen ställs på sin spets då både kockens bakgrund och kön bryter mot normer. ”En knockout för jämställdhet och mångfald” säger Esperanza och hänvisar till CeVichens starka smaker. Av sina medtävlande är Esperanzas favoritbidrag cupcaken ”FiftyFifty”.

”Jag bjuder mina kunder under en dag på smakprov av mitt tävlingsbidrag om jag vinner på Gastro Nord den 27:e april.” avslutar hon.

Om Esperanza själv får välja?

Senap eller ketchup? Senap
Värd/värdinna eller bortbjuden? Värdinna
Sött eller salt? Salt
Tallrik eller skål? Skål
Bråttom eller gott om tid? Bråttom
Skog eller hav? Hav

Text: Jessica Areborn

De andra finalisterna:

Den jämställda drinken

Den jämställda cupcaken

Det jämställda kaffet

Den jämställda macaronsen

Tre tantiga tapas