Kvinnokaffe med mansglass

Tävlande: Select Origin AB (deras hemsida)

Tävlingsbidrag: Espresso på kvinnokaffe med mansvaniljglass

Kaffet som sätter ett leende på kvinnors läppar och kaffeälskares smaklökar!

Select Origin startades 2011 av makarna Anna Trygg och Bernie Low. Anna bodde under fem år i Australien där hon förfördes av dess kvalitativa och fartfyllda kaffekultur. Sverige är det land som dricker näst mest kaffe i världen men har inte så många mikro-rosterier som fokuserar på kvalitetskaffe ännu, paret såg därmed ett hål i den svenska marknaden. Kaféerna i Australiens storstäder däremot använder nästan uteslutande specialkaffe från mindre lokala rosterier vilket gör att konsumenterna har blivit kräsna kaffedrickare. Select Origin startades i hopp om att även svenskarna ska få upp ögonen för hur bra kaffe kan smaka!

Select Origin fokuserar på att skapa espressoblandningar som är kraftfulla nog för starka lattes och cappuccinos men utan bränd eller bitter eftersmak. Kaffet som används i tävlingen odlas enbart av kvinnor i Peru. För det betalar Select Origin ett pris som ligger över Fairtades priser. När kaffet når Select Origin kafferosteri i Stockholm rostas det av deras kvinnliga kafferostare. Det gör att vi skapar en kedja av kvinnor, för kvinnor hela vägen från planta till din kopp. ”Vårt mål är att genom vårt goda kaffe och våra samarbeten med kaféer, restauranger och butiker, sätta ett leende på dina läppar och förgylla din dag. Vi tycker inte att det ska behöva vara svårare än så.” Så drömmen med Select Origin är att när svenskarna får upp ögonen, och smaklökarna för hur gott kaffe faktiskt kan smaka, så kommer de att begära mer för sin kaffepeng.

Select Origin tipsades till Add Gender inför tävlingen ”Hur smakar jämställdhet?” efter att ha lanserat initiativet Bönor för Bönor, ett projekt för att hjälpa kvinnor i kaffebranschen. Initiativet gick av stapeln på Internationella Kvinnodagen i år. Projektet går ut på att uppmärksamma kvinnor genom något vardagligt som alla kan relatera till, nämligen kaffe. De tävlar med ett recept på äkta vaniljglass gjort av män i Sverige med kaffe gjort av kvinnor från Peru.

”Det kändes naturligt för oss att ställa upp för att kunna visa upp vårt fantastiska kvinnokaffe. Ju fler som vet om det desto mer kan vi köpa in och därmed stödja kvinnorna. Det är väldigt viktigt för oss då företaget istället för att bara fokusera på de vanliga certifieringarna såsom Fairtrade, har valt att även fokusera på kvinnor i kaffe.” Säger Anna.

De hann tyvärr inte smaka på alla konkurrenters bidrag då det hände så mycket på tävlingskvällen. ”Fast cupcaken var fantastisk. Det tyckte till och med Bernie och han tycker inte ens om lakrits!”

Om Select Origin vinner på GastroNord den 27:e april firar de…”Med en kopp kaffe såklart!”

Text: Jessica Areborn

De andra finalisterna:

Den jämställda drinken

Jämställd CeViche

Den jämställda cupcaken

Den jämställda macaronsen

Tre tantiga tapas