Macarone med älgört

Tävlande: Systrarna Märak Chokladkafé

Tävlingsbidrag: Jämställd macarone med älgört

Systrarna Märak vill sprida (mat)kultur från norr till söder

Systrarna Märak Chokladkafé har funnits i 3 år. ”Vi har vår huvudsakliga verksamhet under Vintermarknadsdagarna i Jokkmokk i februari. Jag och min syster Nilla arbetar mycket tillsammans med handfast pedagogik annars, båda är verksamma som kursledare på Medborgarskolan i Stockholm i Konditori, bakning o mat.” berättar Nik Märak som också arbetar också som tunnbrödbakerska på Skansen.

”Målet är att kunna leva på det vi älskar: Bröd och choklad. Och att sprida information om det samiska genom smaker och musik!” Fortsätter Nik.

En stamkund från Chokladkafét i Jokkmokk kontaktade en gemensam vän och tyckte att de var självskrivna för tävlingen, och då blev de så smickrade att de ställde upp. De tycker tävlingen är viktig. ”Jag upplever en tydlig skillnad mellan kvinnor och män, om jag ska generalisera. Det finns ett fint kvinnligt nätverk där man hjälper, peppar och stöttar varandra.” Systrarna Märak tävlar med ett macaronrecept fyllda med vitchokladganache och älgörtsmarmelad. De vill med sitt tävlingsbidrag bland annat lyfta fram att i det Samiska samhället, särskilt bland renskötare, finns inte den svenska könsuppdelningen. Hos dem räknas hushållsarbetet inte som typiskt kvinnligt eller det tunga arbetet bland renarna och i skogen som typiskt manligt. Alla förväntas kunna allt. De vill påminna oss om att förväntningarna på män och kvinnor kan skilja sig mycket mellan olika kulturer och olika sätt att leva.

”Om vi skulle vinna, kan vi dessvärre inte komma själva och ta emot hyllningarna, då vi befinner oss till fjälls, närmare bestämt i Saltoluokta, och håller i en ”Före Folkmusikdagarna Dans och musikhelg”, men mina barn, Mimi och Emil (som alltid jobbar på Chokladkafét) kommer som representanter!” avslutar Nik.

Om Nik själv får välja?
Senap eller ketchup? Senap…suverän krydda!
Bråttom eller gott om tid? Gott om tid, jag skyndar aldrig. Jag är oerhört metodisk och alltid ute i god tid. Skynda är ett fult ord, som Skalman säger.
Skog eller hav? Skog… Fjäll!

Text: Jenny Claesson

De andra finalisterna:

Den jämställda drinken

Jämställd CeViche

Den jämställda cupcaken

Det jämställda kaffet

Tre tantiga tapas