Tre tantiga tapas

Tävlande: Husmor Lisa (Husmor Lisas blogg)
Tävlingsbidrag: Tre tantiga tapas för att reclaima husmodern

Husmor Lisa reclaimar husmodern och vill ge unga tjejer fler förebilder som sticker ut

Husmor Lisa är frukten av Lisas ambition att arbeta professionellt med säsongsbaserad, naturlig mat och gammaldags inläggningsmetoder, något hon har sysslat med sedan barnsben, hennes feministiska mor lärde henne – trots att det inte var i tidens anda – att sylta, safta och laga mat långsamt på gammalt sätt – något som Lisa ivrigt fortsatt med genom hela tonårstiden och ett intensivt medieliv på 90-talet. Nu är ambitionen att testa om det skulle gå att som 45-årig kvinna utbilda och träna om sig till att bli professionell kock, och Lisa har satt upp ett program för att göra detta då det ju knappast finns någon utbildning för ändamålet. Det skulle sticka ut för att få fler kvinnor i varmköken och hon uppmanar branschen att hjälpa henne.

Bloggen “Husmor Lisa” tillkom efter deltagande i ”Halv åtta hos mig” 2009. ”Jag insåg att kvinnor i min generation (60-talisterna) inte har lärt sig att laga mat av sina mödrar när jag satt och mejlade recept, mattips och odlingstips till höger och vänster – då kunde jag ju lika gärna dela med mig på en husmorsblogg.” säger Lisa. För ett år sedan sa hon upp sig för att låta sitt företag, Husmor Lisa, koka upp. Hennes dröm är att leva på att laga mat och erbjuda människor upplevelsen av riktigt god och äkta mat baserade på säsongens råvaror – lagad hemma i Husmor Lisas kök. I det ingår att eliminera kemikalier och resursförbrukningen i hushållet och skapa ett eget kretslopp hemma. ”Och inspirera andra att göra på samma sätt.”

På Gastro Nords hemsida hittade Husmor Lisa ”Hur smakar jämställdhet?” och information om tävlingen. ”Jag ville ställa upp direkt när jag läste om tävlingen, det fanns ingen tvekan, att stå för oss kvinnor i köken är självklart och det saknas äldre damer i matsverige. Unga tjejer behöver förebilder som vågar sticka ut och starta företag eller synas. Vi husmödrar behöver CRED för all mat vi lagar i hemmen och alltid har gjort – på annat sätt en ett stolt omnämnande av manliga kockar om deras mor/mormor. Vi behöver synas och höras, och visa upp den gamla stilens matlagningar. Alla mina recept har sin grund i familjerecept som mor/mormor och mormors mor med flera lagat – alltid med en modern twist (och goda viner i kombination förstås).” Dessutom passar tävlingen klockrent för Husmor Lisas budskap ”’fler tanter i köken” och “reclaima husmodern”. Husmor Lisa tävlar med ”Tre små tantiga tapas” där tanken är att uppvärdera husmodern. Hon uppmanar med sitt bidrag själva tanterna att reclaima inläggningar, örter, långkok och säsongsmatlagning, som på senaste tiden blivit trendigt.

”Jag tycker att jämställdheten i matbranschen är usel och det vet vi alla. Vad det beror på är svåranalyserat! Mat är traditionellt kvinnans område i samhället så det är så otroligt underligt att vi kvinnor inte tagit fler poäng. Karin Fransson är en stark förebild, en personlighet som vågat stå för sin egen kvinnliga matlagning och fått genomslag. Annars är det tunnsått och det är århundradets mysterium då de flesta andra branscher ändå kommit en bit på väg. Om jag vinner firar jag med att krama om alla mina medtävlare och sen äter jag nog lite av mitt eget långkok! Kanske svingar jag en stekpanna i luften också.” avslutar Husmor Lisa.

Om Husmor Lisa själv får välja?

Senap eller ketchup? Senap, jag är en salt dam.
Värdinna eller gäst? Värdinna, alltid. Det bara blir så, jag älskar ju att bjuda! Tar gärna fram min gamla dammiga ”värdinneboken” ur arkivet!
Bråttom eller gott om tid? När det gäller mat – gott om tid, vill att mat ska få ta tid. Slow is fast är min paroll! Ett långkok sparar tid och använder oädla delar av djuret.

Text: Jessica Areborn och Jenny Claesson

De andra finalisterna:

Den jämställda drinken

Jämställd CeViche

Den jämställda cupcaken

Det jämställda kaffet

Den jämställda macaronsen