Så smakar jämställdhet!

Idag fick vi svaret på frågan “hur smakar jämställdhet?”. Jämställdhet smakar för tillfället kvinnokaffe med mansglass! Det blev till slut kafferosteriet Select Origin AB som kammade hem pokalen i smaktävlingen Hur Smakar Jämställdhet? 2012. Vinnaren presenterades den 27:e april på GastroNord under mässans sista dag. Det vinnande bidraget bestod av ett kaffe tillverkat av kvinnor i Peru blandat med äkta vaniljglass tillverkat av män i Sverige och tanken om samarbete var central. Bakom Select Origin står entreprenörerna Anna Trygg och Bernie Low.

Den 4:e april i år hölls den troligtvis första och enda smaktävlingen på temat jämställdhet. Tävlingen Hur Smakar Jämställdhet? är jämställdhetsföretaget Add Genders bidrag till jämställdhetsdebatten och ett sätt att lyfta debatten till en ny smakrik nivå. Totalt sex stycken finalister lämnade sin tolkning på hur jämställdhet smakar. Förutom det vinnande bidraget från Select Origin fanns jämställda cupcakes, drinkar, långkok, macarons och ceviche bland bidragen som presenterades och sedan bedömdes av en jury. Juryn bestod av Vanja Franzén från Foodism, Klara Adolphson från Ledarna, Helena Stenman chefredaktör på Restaurangvärlden, Ola Håkansson och Andreas Hammarstedt från Matpoden, Jens Linder från DN samt Sara Ek från Add Gender. Kriterierna som juryn bedömde vinnaren utifrån var smak såväl som genomtänkthet, ambitionsnivå, kreativitet och förståelse för jämställdhetens komplexitet.

Motiveringen från juryn löd som följer:

”Genom att kombinera enkla och klassiska råvaror har vinnaren lyckats fånga jämställdhetens komplexitet och den ljuva harmoni som uppstår när olika världar möts. Bidraget visar på förståelse för den hantverksmässiga traditionen och på viljan att bidra till en mer jämställd värld. Bidragets estetiska framställning flirtar med kallt och varmt och presenteras på ett isande friskt, utmanande och innovativt sätt. Bidraget i sig visar på genomtänkthet, kreativitet och ambition hos de tävlande. Jämställdhetsfrågan är endast toppen av ett isberg.  Det här bidraget belyser att när det kommer till jämställdhet är inte allt synligt för ögat, utan likt ett isberg finns mycket mer att upptäcka under ytan”

Vi på Add Gender vill gratulera Select Origin AB och också tacka både juryn, de andra tävlande, alla som har hjälpt till och stöttat tävlingens första årgång, däribland GastroNord och Skafferiet.

Vill ni läsa mer om Select Origin AB så hittar ni dem på www.selectorigin.se. Frågor från media eller samarbetspartners inför Hur smakar jämställdhet? 2013 går bra att ställas till Add Genders verksamhetschef Pernilla Alexandersson: 0767877877. Fler kontaktuppgifter finns på www.addgender.se.

Comments are closed.