Panelsamtal om jämställdhet på årets GastroNord

På torsdag (den 26:e april) fortsätter vi samtalen om jämställdhet genom att samtala om tävlingen Årets kock. Klockan 13:30-14:00 på GastroNord-scenen görs detta i panelsamtalet: “Den osynlige kocken?” Varmt välkomna. Delatagare i panelen är Hanna Halpern, ansvarig för Årets kock, Elisabeth Johansson, kock, konditor och kokboksförfattare samt Karin Milles, docent i svenska vid Södertörns Högskola som forskar om kokböcker och kändiskockar. Moderator är Pernilla Alexandersson från Add Gender.

Tidigare panelsamtal om jämställdhet på årets GastroNord

Tisdagen den 24 april vid lunchtid var det dags att ta upp Jenny Wrangborg och Frederick Lidman på GastroNordscenen för ett samtal om statusskillnader, könsuppdelning och arbetsmiljö i varmkök och kallkök. Modererade gjorde Add Genders Jenny Claesson och samtalet tog upp både erfarenheter från restaurangkök och upplevelser från utbildningar och jämförelser med andra branscher.

Jenny Wrangborg, kallskänk och poet, har arbetat i kallkök sedan flera år men har även arbetat som kock till och från, hennes bild är att det finns en tydlig könsuppdelning och att det arbetar fler kvinnor i kallköken och fler män i varmköken. Personer i varmkök anses kunna hoppa in i kallkök men kallkökspersonal behöver ofta bevisa sig för att få en plats i varmköken. Frederick Lidman, genuskonsult och expert på maskuliniteter och som arbetar inom restaurangvärlden bekräftar synen på att män anses kompetenta på ett sätt som inte kvinnor lika ofta gör, bara genom att vara män.

Vi pratade om olika sätt att tänka kring faktumet och Frederick poängterar att vi tappar mycket kompetens och potential genom att ha en arbetsmiljö i köken som gör att många inte trivs och slutar. Det handlar inte bara om kvinnor, även många män har svårt för den machostämning som ofta råder i framförallt varmköken. Genom att tala mycket om det man upplever och göra klart när någon går över gränsen tror de båda är viktiga nycklar för förändring. Jenny berättar om att i ett kök hon arbetat fanns en kvinnlig kock och hennes manliga kollegor beställde en tjurpenis och lade i hennes kyl som ett ”kul skämt”. Då är det viktigt att säga ifrån att det inte är roligt även om man kan anklagas för att inte tåla skämt eller vara en torris. Både Frederick och Jenny tog även upp facket som ett viktigt stöd om man blir utsatt för någonting. Tyvärr är inte lika många från varmköken engagerade eller medlemmar men facket kan ändå vara en bra katalysator för att få igång samtal menar de.

Att publiken ställde frågor ser vi som ett kvitto på att vi hade ett bra samtalsklimat där många kände sig välkomna. Add Gender är nöjda med samtalet och ser det som början på en restaurang- och livsmedelsbransch där fler känner sig välkomna och kan utnyttja hela sin talang och kompetens. Som grädde på moset avslutades panelsamtalet med att Jenny Wrangborg läste två dikter ur sin bok “Kallskänken”.

Tack för ett bra panelsamtal!

Comments are closed.