Nu inväntar vi juryns beslut

Tack för en fantastisk final i Hur smakar jämställdhet? på SoStockholm den 4:e april. Soligt vårväder och härliga människor bland grytor och koppar. Snart har vi juryns poängsättning och då kommer vi att kunna utse kanske världens första jämställda smak! Här kan du titta på mingelbilderna. Är du intresserad av hur eventet såg ut från en iPhones håll och tycker att detaljerna är viktigast så kan du titta på fotograf Sofija Torebo-Strindlunds tolkning här.

Nu väntar panelsamtal på GastroNord och själva prisutdelningen på samma mässa den 27:e april klockan 11:15-11:45. Panelsamtalen kan du läsa mer om här. Eller här nedanför.

Varmkök före kallkök Tisdag den 24/4 klockan 12:00-12:30 på GastroNord

Hur ser det egentligen ut på dagens restaurangskola? Är det någon skillnad att utbilda sig som tjej eller kille? Restaurangbranschen är en traditionsstyrd bransch, frågan är: ligger branschen efter i relation till samhället då det gäller jämställdhet mellan kvinnor och män? Vad kan det i så fall innebära för återväxten, rekryteringen och talangoptimeringen på krogarna och restaurangerna? Både i ett svenskt perspektiv och i ett internationellt perspektiv för Sveriges matscen? Vad kan branschen göra och vad kan restaurangskolorna göra?

Den osynlige kocken Torsdag den 26/4 klockan 13:30-14:00 på GastroNord

Vem vill, får och kan bli kock i jämställdhetens Sverige? 35 procent av Sveriges kockar är kvinnor men endast 10 procent ansöker till Årets Kock och sedan tävlingens start 1983 har endast nio kvinnor deltagit i finalen och en kvinna har vunnit.
Intresset för matlagning är stort och det bloggas, skrivs, pratas och lagas i Sveriges alla hörn och frågar du gemene man så är det inte ont om kvinnor som lagar mat, älskar mat och skapar mat. Var är då kvinnorna? Dels borde branschens jämställdhet i form av representation se bättre ut och dels borde fler kvinnor och kockar synas i relation till hur många de är. Sanningen är den att Sverige har en av världens mest könssegregerade arbetsmarknader och förställningen om den professionelle matlagaren, kocken, idag kretsar kring en manlig sådan. Vad kan branschen göra? Vad görs redan? Är det framgångsrikt?

Välkommen!

Comments are closed.